Enerhash Databox 20

Ikon
Maximális teljesítmény
500 kW
Ikon
Géphelyek száma
156 db
Ikon
Gyártási idő
30 nap

A standard 20 lábas tengeri konténer szerkezetére épülő adatközpontunk teljesen mobil, ezért közvetlenül az áramforráshoz telepíthető. A DATABOX 156 szervernek biztosít helyet, melyek fogyasztása együttesen eléri a 0,5 MW-ot, amely már erőművi léptékben is egy jelentős fogyasztónak számít.

500 KW maximális teljesítmény

Mobil adatközpontjaink egyik legfőbb előnye a teljesítmény skálázhatósága. A konténerekénti 0,5 MegaWatt-os (500 KW) teljesítménnyel már alkalmas az adatközpont arra, hogy jelentős erőművi fogyasztóvá váljon. A teljesítményt 200 KW-tól 500 KW-ig tudjuk szerverenkénti lépcsőkben – ami 2500 – 3500 Watt-ot jelent – konfigurálni, de méretgazdaságossági szempontból érdemes a konténer maximum kapacitását kihasználni. Ezen túlmenően is tudunk rugalmasságot biztosítani 1-1 számítógép ki- és bekapcsolásával, ha karbantartás esedékes vagy profitabilitási szempontok alapján az erőmű számára előnyösebb az áramtőzsdére értékesítenie. A konténer teljes fizikai és informatikai rendszerét az áramtermelők igényeit szem előtt tartva terveztük meg.

Könnyen telepíthető

A standard tengeri konténer szállítása közúton is gazdaságos és könnyen megoldható. Egy naptári év alatt előfordulhat néhányszor, hogy érdemes lokációt váltani, ami az adatközponttal relatíve egyszerűen megoldható, így alkalmazkodva az energiatermelők lokális adottságaihoz.

A 20 lábas konténer 6096 mm x 2438 mm x 2590 mm helyet foglal el, azaz körülötte a biztonságos üzemeltetéshez teret hagyva sem igényel 25 m2-nél több szabad helyet egy erőművi telephelyen. Helyszűke esetén pedig akár egymásra is helyezhetők.

Az Enerhash DATABOX-szal daruzható és szállítható. Így a helyváltoztatás is könnyen megoldható különböző üzemeltetési lokációk között

Polchely kialakítás

A 20 lábas konténer 156 szervernek ad helyet, amely 7 különálló oszlopból, egységből áll. A polcméretek a legnépszerűbb bányászgépekhez – Bitmain, Innosilicon, Whatsminer – vannak optimalizálva, így márkától függetlenül bármilyen szervergép számára alkalmasak. Minden egyes géphelyhez külön biztosítékot alakítottunk ki, továbbá a jól elhatárolt egységek külön főbiztosítékon vannak elhelyezve.

A 20 lábas DATABOX-ban 156 szerverhelyet alakítottunk ki. Minden hely dedikált UTP kábellal és biztosítékkal rendelkezik

Internetes hálózat

A szerverpark működése teljes egészében vezérelhető távolról, akár óránként meghatározva, hogy mekkora legyen a szerverek fogyasztása. A szoftveres vagy hálózati karbantartást távolról biztonságos végezhető VPN kapcsolattal.

Az adatközpont külsején található a dupla SIM kártyás 4G antenna

Az internetes kapcsolatról a konténer külsején elhelyezett 4G-s mobilinternet antenna biztosítja, melyben dupla SIM kártyát helyeztünk el. Két szolgáltató látja el internettel a szervereket folyamatosan, amire azért van szükség, hogy ha az egyik szolgáltatónál gondok merülnének fel a kapcsolattal, akkor automatikusan tudunk váltani a másik szolgáltatóra. Ugyanakkor, amennyiben rendelkezésre áll, működésünk egy UTP kábellel a legoptimálisabb, de a 4G antennák a kieső helyeken is megfelelő internetkapcsolatot nyújtanak. A számítási kapacitások értékesítéséhez stabil és gyors kapcsolatra van szükség, viszont nem számottevő az adatforgalom igény, kevesebb mint havi 10 GB.

A belső informatika működéséről 7 db Mikrotik switch és egy router gondoskodnak. A legmodernebb, legmegbízhatóbb eszközöket választjuk ki, hogy azok széles hőmérsékleti tartományok között (-40°C – + 70°C) is kiváló teljesítményt nyújtsanak. Mivel a konténer oldala állandóan szellőzik, így kvázi kültéri viszonyok mellett kell gondoskodnunk a biztonságos üzemeltetésről. A switchek konzolokon helyezkednek el, így a takarítás is könnyebb és a hőleadás is kedvezőbb.

A Mikrotik switchek extrém időjárásban is bizonyítottak. A könnyebb takarítás és kedvezőbb hőleadás miatt nem kerülnek a talajra.

Áramszekrény

Az áramszekrény rejti a tápkábeleket, amelyek a háromfázisú váltakozó áramot biztosítják. Az adatközpont működtetéséhez az ipari környezetben általánosan alkalmazott 400 Volt feszültségre van szükség.

Az áramszekrényben minden géphelyhez külön biztosíték tartozik, így a szerverek működése egyenként is szabályozható

Szellőzés

A konténer oldalát lamellás gépészeti szellőzőkkel láttuk el, amelyek gondoskodnak a 2200 légköbméter/perc-es levegő igényéről a szervereknek, amennyiben teljes kapacitáson működnek. Gyakorlatilag olyan szellőzést valósítottunk meg a konténerek oldalán, mintha kültéren lennének a szerverek.

Kulcskérdés továbbá a hőmérséklet – télen a hideg, nyáron a meleg miatt – , ezért volt kiemelt fontosságú, hogy a konténerek a téli tesztüzem alatt is kiválóan teljesítsenek. Mivel a szerverek jelentős hőt termelnek, így télen sem érik el a fagypontot, nyáron pedig a lamellás szellőzőkön át szabadon távozik a meleg levegő. Továbbá a konténer belsejében egy tűzfallal fizikailag is elválasztottuk egymástól a hideg és meleg levegőt, amelyet a gépek hátuljához helyeztünk el. A tervezés során ez a megoldás bizonyult a leghatékonyabbnak, mivel a légkondicionáló nemcsak extra költséget, de fizikai nehézséget is jelentene. Ugyanakkor extra ventillátorok opcionálisan elhelyezhetőek a gyorsabb légcsere érdekében.

A blockchain számítógépek működése valamivel hangosabb, mint egy általános számítógépé, de kívülről ez abszolút nem zavaró, megfelel minden zajvédelmi korlátozásnak. A konténeren belül pedig fejhallgatókat helyeztünk el, hogy a belső karbantartás kollégáink által zavartalanul elvégezhető legyen.

Biztonságtechnika

A biztonságtechnikánkat egy kamerára és riasztóra, illetve speciális zárakra építettük. Továbbá a mobil adatközpont nyilvántart minden ajtó nyitást és zárást, illetéktelen belépés esetén riasztást küld. Az elhelyezett kamera segítségével folyamatosan nyomon követhető, hogy milyen munkálatok zajlanak épp a szerverek körül. Egy szünetmentes APC táp garantálja, hogy a hálózati és biztonsági eszközök akár áram kimaradás esetén továbbra is elérhetőek maradjanak.

A konténerben elhelyezett kamerával a nap bármely pillanatában rápillanthatunk az adatközpontra

Gyártási idő

Fontosnak tartjuk, hogy egy magyar fejlesztésű termék magyar beszállítók közreműködésével kerüljön legyártásra is, így a konténer belső kialakításánál is ezt tartottuk szem előtt. Kifejezetten büszkék vagyunk rá, hogy egy versenyképes magyar termékkel tudunk megjelenni a piacon, ami lehetővé teszi, hogy a lehívást követően már 30 napon belül legyártsuk és rendelkezésre állítsuk az adatközpontot.